11 начина, по които да се отървете от плевелите веднъж и завинаги

11 начина, по които да се отървете от плевелите веднъж и завинаги

11 начина, по които да се отървете от плевелите веднъж и завинаги

Сварете вода сега и ще ви кажем как да я използвате след минута.

1. Изкоренете ги

Този стар, но изпитан метод винаги върши работа. Вместо обаче да дърпате плевелите, изчакайте да завали силен дъжд. Така почвата ще омекне и ще можете по-лесно да ги извадите. Можете да забиете нож или отвертка в почвата, за да се справите с по-упоритите корени.

2. Поръсете със слама

Плевелите реално се появяват доста преди да ги забележите. Най-лесният начин да се справите с тях е като поставите слой слама на местата, на които биха поникнали. Така сламата ще подейства като бариера на плевелите и ще предотврати покълването им.

3. Използвайте мулч от дървесни стърготини

Мулчът е прекрасно средство за запазване на влагата и температурата на почвата. Препоръчително е да поръсите към 2 сантиметра мулч.

4. Обезглавете ги!

Ключът към това плевелите да не се размножат е като отрежете цвета на вече поникналите растения. Можете да го направите както с ръка, така и с косачка. Имайте предвид обаче, че това не решава проблема завинаги, тъй като някой растения ще се опитат да поникнат отново.

5.Копайте стратегически

Премахването на трева може да създаде място за плевелите. Затова, когато посаждате ново растение, правете колкото е възможно, по-малка дупка.

6. Сдобийте се с коза

Козите са може би най-приятния начин за справяне с плевелите. Освен всичко те могат да достигнат и трудно достъпни места, за които ние хората изобщо не подозираме.

7. Смачкайте ги

Нискорастящите растения като метлица и детелина могат да умрат само от липса на слънчева светлина. Покриването им с мулч също би могло да предотврати размножаването им.

8. Залейте ги с гореща вода

Този номер работи безотказно – просто сварете вода и я изсипете върху плевелите – работи изключително добре при младите растения. За по-голям ефект можете да добавите и една супена лъжица сол във водата.

9. Поръсете ги със сол

В края на зимата купете огромно количество каменна сол (трапезната също върши работа) и посолете пътеките в градината. По този начин ще предотвратите появата на плевели, които после трудно ще премахнете с косачката.

10. Полейте ги с оцет

Оцетът е киселинен и ще свърши невероятна работа. Препоръчително е обаче да внимавате с употребата му, тъй като рискувате да унищожите не само плевелите, но и зеленината покрай тях.

11. Отглеждайте повече растения

Градината е една малка еко верига, в която оцеляват само най-силните и най-многобройните. Затова трябва да посадите толкова растения, че водата, слънчевата светлина и полезните вещества да не стигат за плевелите.

Споделете тази публикация


You've just added this product to the cart: