22 проблема у дома, които можете да разрешите със сода за хляб

22 проблема у дома, които можете да разрешите със сода за хляб

22 проблема у дома, които можете да разрешите със сода за хляб

Содата за хляб е една от най-важните съставки в редица десерти, но това по никакъв начин не ѝ пречи да бъде един от най-многофункционалните препарати за почистване у дома. Тя е изключително ефективна, щади повърхностите и абсорбира неприятни миризми. А това я прави подходяща за редица ситуации.

В днешния материал ще Ви запознаем с 22 от тях.

1. Премахнете мазните петна от пластмасови кутии за храна

Остатъците от храна често оставят неприятни петна по кутиите. За да освежите контейнерите за храна, просто поръсете сода за хляб върху чиста гъба за миене на чинии и измийте кутията с нея. В случай, че се сблъскате с неприятни петна, сложете 4 лъжици сода за хляб в кутията и напълнете с гореща вода.

2. Освежете неприятно миришещия хладилник

Често се случва да забравим някоя ароматна храна в хладилника и той да мирише на нея с месеци наред. В такива ситуации содата за хляб е наистина полезна, тъй като може да абсорбира миризмите. Така храните няма да се вмирисват една на друга.

3. Почистете купешките плодове и зеленчуци

Смесете вода и сода за хляб, за да махнете мръсотията и да дезинфекцирате плодовете и зеленчуците от супермаркета.

4. Почистете кухненските повърхности

Почти всяка кухненска повърхност може да бъде почистена със сода за хляб. Комбинирайте я с вода, за да почистите плотовете в кухнята, металната мивка, микровълновата и съдовете за готвене.

x17 kitchensinkwithbakingsoda.jpg.pagespeed.ic_.rL GZTwaXQ

5. Почистете мазните чинии и тигани

Нанесете малко препарат за миене на чинии върху мазните тигани и чинии и поръсете със сода за хляб. След това изтъркайте с гъба, за да елиминирате и последната капка мазнина.

6. Освежете гъбата за миене на чинии

Накиснете кухненските гъби в сода за хляб и вода, за да удължите живота им.

7. Освежете тапицерията и меката мебел

За да освежите меката мебел, просто я поръсете със сода за хляб, изчакайте 15 минути и оберете содата с прахосмукачка. Можете да пробвате същото и с матрака си.

8. Премахнете неприятните миризми от легълцето на домашния любимец

Същата процедура важи и за този случай – поръсете, изчакайте 15 минути и оберете с прахосмукачката.

9. Придайте нов вид на старите играчки

Децата често си играят с едни и същи играчки и навън, и вкъщи. След прибиране у дома, просто ги почистете с разтвор вода и сода за хляб.

10. Изчистете драсканиците с пастели от стените

Артистичните деца често отприщват целия си потенциал върху стените с пастели. За да се справите с това, поставете гъба за миене на чинии за няколко секунди в разтвор на сода за хляб и вода и без да натискате, изтъркайте следите от пастели.

11. Премахнете плесента от банята

Изтъркайте ваната, плочките, мивката и душа с влажна кърпа и сода за хляб. Изплакнете, за да видите истинския блясък на повърхностите.

12. Почистете плюшените играчки

Плюшените играчки могат да бъдат същински инкубатори за прах и бактерии. Най-лесният начин да ги почистите е като ги сложите в торба, изсипете чаена чаша със сода за хляб, завържете торбата и разклатите. Изчакайте половин час, след което оберете содата с прахосмукачка.

13. Освежете прането си

Добавете чаша сода за хляб към прахта за пране, която слагате в пералнята. По този начин ще балансирате нивата на киселинност и ще накарате дрехите да заблестят.

14. Отпушете канал

Можете бързо и лесно да се справите със запушените канали, като изсипете половин чаша сода за хляб в канала и половин часа оцет. След това задължително покрийте с влажна кърпа, тъй като реакцията между тях може да доведе до „изригване“ като вулкан. Изчакайте 5 минути и пуснете топлата вода.

15. Освежете вмирисаните обувки

След прибиране у дома поставете сода за хляб в обувките. След това просто я изсипете, преди да ги обуете отново.

16. Убийте миризмите от кошчето за боклук

Поставете малко сода за хляб на дъното на кошчето за боклук. По този начин содата за хляб ще предотврати вмирисването от отпадъците.

17. Почистете петна от масло по асфалта

Ако случайно разсипете масло на пода в гаража, можете да поръсите със сода за хляб и да изтъркате мястото с мокра четка.

18. Почистете мръсната скара

Поръсете обилно със сода за хляб четката за скарата, след което почистете решетката.

19. Освежете столовете и масите в градината

Преди да изкарате столовете и масите в началото на летния сезон, можете да ги почистите с разтвор сода за хляб и вода. В случай, че столовете имат възглавнички, можете да поръсите малко сода за хляб под тях, за да ги поддържа свежи.

20. Освежете дрехите в гардероба

Подобно на хладилника можете да поставите отворена кутия със сода за хляб в гардероба, за да се запази свежата миризма на дрехите в гардероба.

21. Премахнете следите от чаши от масата

В случай, че след събиране с приятели у дома останат следи от чаши по масата, можете лесно да ги премахнете, като сместите една част с бяла паста за зъби с една част сода за хляб. Натопете влажна кърпа в разтвора и изтъркайте петната. След това почистете с друга влажна кърпа.

22. Освежете сребърните бижута

Ако сребърните Ви бижута започнат да губят блясъка си, можете да ги полирате с разтвор (три части сода за хляб към една част вода). Полирайте с платнена кърпа (не използвайте кухненска хартия, защото тя може да надере бижутата) и изплакнете.

Споделете тази публикация


You've just added this product to the cart: