3 препарата за почистване, които можете да си направите у дома

3 препарата за почистване, които можете да си направите у дома

3 препарата за почистване, които можете да си направите у дома

Някои от продуктите, които имате в шкафовете в кухнята (като сода за хляб и оцет например) са не само ефективни при почистването на дома, но и са много евтини. Затова следващият път, когато разберете, че ще имате изненадващи гости, не тичайте до магазина – опитайте някоя от тези комбинации.

Важно: Никога не смесвайте препарати на основа амоняк с белина или продукти, които съдържат белина! Парите, които се отделят при това съединение могат да бъдат опасни. Винаги четете етикетите преди да смесвате!

1. Препарат за почистване на месингови съдове

Ще се нуждаете от:

  • Бял оцет или лимонов сок
  • Трапезна сол

За да изчистите нелакираните дръжки на шкафове и чекмеджетата и рафтовете в банята, намокрете кърпа с оцет или лимонов сок, а след това поръсете със сол. Разтъркайте мръсното място, изплакнете обилно с вода, след което незабавно подсушете със суха кърпа.

2. Универсален препарат за почистване

Ще се нуждаете от:

  • 4 супени лъжици сода за хляб
  • Един литър топла вода

За да изчистите рафтовете в кухнята, мивката и покрай нея, както и всички възможни кухненски уреди, се нуждаете единствено от сода за хляб. Смесете содата за хляб с водата, намокрете гъба с разтвора, изтъркайте и подсушете с кърпа.

3. Ароматен препарат за почистване

Ще се нуждаете от:

  • Една част бял оцет
  • Една част бяла вода
  • Лимонови кори (може и портокалови)
  • Стрък розмарин

Смесете всички продукти и ги сложете в шише с помпичка, разклатете и изчакайте да преседи една седмица. След това можете да използвате разтвора за освежаване на прането и почистване на петна от килима например. Киселината, която се съдържа в лимона (и съответно портокала) се справя изключително добре с почистването на упорити и засъхнали петна.

Споделете тази публикация


You've just added this product to the cart: