5 мита за диабета, на които е крайно време да спрем да вярваме

5 мита за диабета, на които е крайно време да спрем да вярваме

5 мита за диабета, на които е крайно време да спрем да вярваме

Мит 1: Хората с наднормено тегло винаги развиват диабет

И диабет тип 1, и диабет тип 2 са болести, които се базират на инсулина. Съществената разлика между тях е факта, че при този от тип 1 тялото не може да произвежда инсулин, докато при тип две тялото не използва ефективно вече произведения инсулин. Повечето страдащи от тип 2 диабет са с наднормено тегло, но само около 30 процента от хората с наднормено тегло страдат от диабет.

Мит 2: Само възрастните хора страдат от диабет

Преди време диабетът от тип 2 е смятан за диабета на възрастните – и с право – бил е диагностициран предимно на хора между 45 и 64 години. Но в последно време над 5 000 деца на година развиват диабет всяка година. Има случаи на тригодишни деца, диагностицирани със заболяването.

Мит 3: Диабетът се лекува само с лекарства и диета

Да, те представляват съществена част от лекуването на диабета, но не са всичко. Редовното движение е също толкова важно. Напълно достатъчно е да се изминават по 10 000 крачки на ден, които, макар и да звучат внушително, са нищо повече от разходка в парка.

Мит 4: Диабетът се развива от прекомерна консумация на захар

Диетата е основен фактор при диабета от втори тип, но генетичното предразположение, пушенето и липсата на движение също могат да изиграят огромна роля за появата му.

Мит 5: Съществува универсална диета за диабет

Ако сте диагностицирани с диабет, със сигурност ще трябва да спрете преработената храна и да наблегнете на плодовете и зеленчуците. Въпреки това тя трябва да бъде специфично съобразена с нуждите ви спрямо вида диабет, който имате.

Споделете тази публикация


You've just added this product to the cart: